Edelsteendiamanten versus diamanten van industriële kwaliteit. Uiterlijk, doel, sortering, kosten


Industriële diamanten en diamanten van edelsteenkwaliteit zijn beide gemaakt van koolstofatomen gerangschikt in een kristalroosterstructuur, maar ze verschillen qua eigenschappen, gebruik en kwaliteit. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen industriële diamanten en diamanten van edelsteenkwaliteit:

Uiterlijk en kwaliteit:

Industriële diamanten: Deze diamanten worden voornamelijk gebruikt voor industriële doeleinden, zoals snijden, slijpen en boren. Ze zijn niet geselecteerd vanwege hun esthetische kwaliteiten en hebben vaak een dof of ondoorzichtig uiterlijk. Industriële diamanten kunnen van lagere kwaliteit zijn wat betreft kleur, helderheid en algemene gemmologische kenmerken.
Diamanten van edelsteenkwaliteit: deze diamanten worden gewaardeerd om hun schoonheid en worden gebruikt in sieraden. Diamanten van edelsteenkwaliteit worden beoordeeld op basis van de ‘Vier C’s’: karaatgewicht, slijpvorm, kleur en helderheid. Ze zijn zorgvuldig gesorteerd en kunnen variëren van kleurloos tot verschillende kleurschakeringen. De helderheid van diamanten van edelsteenkwaliteit is ook een belangrijke factor, waarbij minder insluitsels of oneffenheden als waardevoller worden beschouwd.

Doel:

Industriële diamanten: Deze diamanten worden vanwege hun hardheid voornamelijk gebruikt in verschillende industriële toepassingen. Ze worden gebruikt in snijgereedschappen, slijpstenen, zaagbladen en boorapparatuur. Hun duurzaamheid en hardheid maken ze geschikt voor deze schuur- en snijwerkzaamheden.
Diamanten van edelsteenkwaliteit: deze diamanten worden gebruikt in sieraden, waaronder verlovingsringen, halskettingen, oorbellen en andere sierstukken. De schittering, het vuur en de algehele esthetische aantrekkingskracht van diamanten van edelsteenkwaliteit maken ze zeer gewild voor decoratieve doeleinden.

Beoordeling en certificering:

Industriële diamanten: Industriële diamanten worden doorgaans niet onderworpen aan dezelfde strenge beoordelings- en certificeringsprocessen als diamanten van edelsteenkwaliteit. Hun waarde is meer gericht op hun hardheid en geschiktheid voor specifieke industriële toepassingen.
Diamanten van edelsteenkwaliteit: Diamanten van edelsteenkwaliteit worden zorgvuldig beoordeeld door edelsteenkundigen op basis van vastgestelde normen. Het Gemological Institute of America (GIA) en andere gemmologische laboratoria verstrekken certificaten die de kenmerken van de diamant gedetailleerd beschrijven, waaronder karaatgewicht, slijpvorm, kleur en helderheid.

Kosten:

Industriële diamanten: Deze diamanten zijn over het algemeen goedkoper dan diamanten van edelsteenkwaliteit, omdat ze worden gewaardeerd om hun industriële functionaliteit en niet om hun esthetische aantrekkingskracht.
Diamanten van edelsteenkwaliteit: De kosten van diamanten van edelsteenkwaliteit kunnen sterk variëren, afhankelijk van de vier C’s en andere factoren. Hoge kwaliteit, grote en zeldzame diamanten kunnen aanzienlijk hogere prijzen opleveren.

 

Industrial rough diamonds

(Foto = Industriële diamanten)

 

rough gem diamonds

(Foto= ruwe diamanten met edelsteenkwaliteit)

 

Polished diamonds

(Foto= Geslepen diamanten)

 

Terug