• Dutch
  • German
  • English (UK)

login link nl

Login - Prijsinformatie downloaden

Diamantcentrum Antwerpen

“Antwerpen de diamantstad van de wereld” of beter gezegd “het Diamant District van 5 vierkante kilometer in Antwerpen”. Het diamantcentrum in Antwerpen  is geconcentreerd in een heel beperkt gebied. De wijk wordt gevormd van de Pelikaanstraat tot aan de Vestingstraat en de Appelmanstraat. De toeristische goudwinkels vlak aan het Centraal Station behoren officieel niet tot het Diamant District.

diamantcentrum antwerpenDat het Diamant District vlakbij het Centraal Station ligt, is geen toeval. Aan het einde van de 19de eeuw liepen de bouw van het Centraal Station en het begin van de tweede bloeiperiode van de diamantsector in Antwerpen samen. De trein was in die tijd het snelste vervoersmiddel en vanuit heel Europa kwamen verkopers en kopers naar Antwerpen gespoord. De diamantbewerkers en de kopers spraken dan af aan de vele cafés rond het station om zaken te doen. De cafés waren de ideale plaats omdat de meeste diamantbewerkers hun bureau elders in de stad hadden en het voor de kopers te gevaarlijk was om langs de straten te dolen met het kostbare goed in hun binnenzak.

Diamanthandel van de 13de tot de 16de eeuw

In de 13de eeuw was Brugge 's werelds grootste handelsstad. Diamant kwam vanuit India naar Brugge in ruwe vorm, want pas in de 15de eeuw ontwikkelde de Belg Lodewijck van Berckem een techniek die het mogelijk maakte om diamant te slijpen.

“Je zou kunnen zeggen dat Hendrick Conscience zijn volk leerde lezen, dat Peter Benoit zijn volk leerde zingen en dat Lodewijck van Berckem zijn volk leerde slijpen.”

Bercken was weliswaar een Bruggenaar maar door de verzanding van het Zwin verloor Brugge zijn economische belang en verhuisden veel handelaars naar Antwerpen, zo ook Lodewijck van Berckem. Tot 1585 kende Antwerpen als diamantstad echte hoogdagen. In de Scheldestad verhandelden de Portugezen hun waren uit India met de Engelsen en de Duitsers. Ter plaatse ontwikkelden de diamantbewerkers zich tot de meest bekwame ter wereld.

Toch was deze vreugdevlucht slecht van korte duur. In 1585 viel Antwerpen in handen van de Spaanse inquisitie en vluchtten vele protestantse en joodse vaklui naar het vrije Amsterdam. Tot ongeveer 1648 kon Antwerpen zich nog handhaven als de diamantstad van de wereld maar toen de Hollandse Oost –Indische Compagnie de heerschappij van de zee opeiste, was het liedje uit. Alle kwaliteitsvolle ruwe diamanten werden aan Amsterdam geleverd en de minderwaardige kwaliteit kwam Antwerpen toe. Toch heeft dit paradoxaal genoeg de basis gelegd voor de opbouw van het tweede Antwerpse diamantimperium. Doordat de slijpers in Antwerpen met restjes moesten werken, ontwikkelden ze een expertise die tot op de dag van vandaag nog door niemand overtroffen is.

Van Caféhandel naar de Beurs

In de tweede helft van de 19de eeuw werd er diamant ontdekt in de Zuid-Afrikaanse diamantmijnen. Dit bracht een massale toevloed van ruwe diamanten op gang. De werknemers zagen de handel spectaculair stijgen en organiseerden zich al snel in vakbonden om zo meer loon en betere arbeidvoorwaarden in de wacht te slepen. De werkgevers die tot dan vooral in cafés hadden gehandeld, ontdekten al snel dat voor een zodanige massa goederen deze techniek niet meer voldeed. In 1893 werd 's werelds eerste diamantbeurs opgericht, namelijk de Diamant Club. De diamantclub was niet toegankelijk voor iedereen en in 1904 richtten enkele handelaars, die zich niet mochten aansluiten, de Beurs voor Diamanthandel op. Beide beurzen zijn in de Pelikaanstraat gevestigd. Later werd ook nog de Kring voor Vrije Diamanthandel en de Beurs voor Vrije Diamanthandel opgericht.

Toekomst van Antwerpen

Ondanks de zware economische crisis en de geduchte concurrentie weet Antwerpen zijn positie als diamantcentrum te handhaven. Door de wereldwijde crisis stuikte de diamanthandel in. Tel Aviv moest 66% van de bestaande handel inleveren, Dubai 80%, Bombay 48% en Antwerpen slechts 33%. De diamanthandel in Antwerpen heeft jaarlijks een omzet van 30 miljard euro. Ongeveer 80% van de ruwe diamant en 50% van de geslepen diamant passeren langs Antwerpen vooraleer ze hun bestemming bereiken. De meeste ruwe diamanten komen Antwerpen binnen vanuit het Verenigd Koninkrijk want in Londen bevinden zich de kantoren van de CSO (Central Selling Organisation) van de BEERS. Aangezien de meeste diamanten in India geslepen worden, is het normaal dat dit land de grootste uitvoerder van geslepen diamanten naar Antwerpen is. Momenteel telt India ongeveer 900.000 diamantbewerkers. India is veruit Antwerpen zijn grootste handelspartner. In Antwerpen zelf zijn ongeveer 230 Indiase diamantbedrijven gevestigd. Er wonen plus minus 900 Indiërs in Antwerpen en daarnaast is er nog een pendelende populatie met 400 à 500 mensen.

De diamanthandel in Antwerpen is goed voor 5 procent van de Belgische exportcijfers. Deze lucratieve handel geeft werk, direct of indirect, aan 34.000 mensen. Er zijn ongeveer 1600 diamantfirma’s in Antwerpen gevestigd.

Toch vertelt de geschiedenis ons dat deze positie snel ingenomen kan worden. Antwerpen moet vooral snel van het negatieve imago af dat het de jongste jaren aangesmeerd kreeg. Het Antwerpse diamantcentrum werd namelijk beschuldigd van het importeren van Angolese ruwe diamant (bloeddiamant) en dat speelt in de kaart van Bombay en Tel Aviv. De V.N. daarentegen heeft zijn vertouwen in Antwerpen nog niet verloren en stichtte hier het “Antwerp International Training Center on Corporate Opportunities”. Dit instituut verricht onderzoek naar duurzaam en eerlijk ondernemen op wereldniveau. Hier wordt ook gezocht samen met de diamantsector hoe een internationaal controlesysteem kan opgezet worden zodat bloeddiamanten niet meer door de mazen van het net glippen en bij de eindconsument terechtkomen.

Zwaar beveiligd Bastion

Het Diamant District is verkeersvrij. Deze beslissing werd in 1981 genomen nadat een bomauto voor de synagoge in de Hoveniersstraat ontplofte. Er werden zinkpalen geplaatst aan alle inritten van het district, waar zelfs een vrachtwagen geen deuk inbrengt. Enkel de leden van het veiligheidscomité, een adviesorgaan waarin vertegenwoordigers van de beurs zitten, bepalen welke wagens door mogen. Ook de vuilbakken kunnen tegen een stootje want ze zijn bestand tegen 25 kilogram TNT. Waar je ook gaat of staat in de Rijf-, de Hoveniers- of de Schupstraat: je wordt constant gefilmd en opgenomen op video. Het is cruciaal dat de Diamantsector beschermd wordt tegen agressie van buitenaf want deze 3 straten zorgen voor 5 à 8 % van de totale Belgische export.

De financiering

De meeste diamantairs hebben een krediet lopen bij één van de 4 banken die gespecialiseerd zijn in de financiering van de diamantwereld. De 4 banken zijn: ABNAMRO, State Bank of India, Artesia en de Antwerpse Diamantbank. Die laatste is met meer dat 50 procent de marktleider. De Antwerpse Diamantbank werd in 1934 opgericht.

Reclame

Antwerpen moet ook meer werk maken van marketing en publiciteit. Hoewel Antwerpen allang de positie van Amsterdam als diamant HUB heeft overgenomen, geloven de consumenten toch nog steeds dat Amsterdam even belangrijk is. Antwerpen moet innoveren en specialiseren en vooral moeite doen om de eindgebruiker te bereiken. Elke consument moet ervan doordrongen zijn dat de mooiste diamanten uit Antwerpen komen. Antwerpen lijkt het begrepen te hebben. Er is een diamantmuseum waar de consumenten ondergedompeld worden in de wonderlijke wereld van diamant en men kan ook deelnemen aan een diamant stadswandeling.

Vertrouwen

De diamantindustrie is gebaseerd op een basisprincipe: vertrouwen. Vertrouwen in de leverancier is van fundamenteel belang.
Diberget is een partner die via persoonlijke contacten over de jaren heen van duizenden klanten het vertrouwen gekregen heeft. Wij zijn dan ook heel aangenaam verrast dat wij met meer dan 95% van onze nieuwe klanten een vaste zakenrelatie krijgen ... een bewijs van vertrouwen!

Prijs van geslepen diamant evolutie

Na een zeer lange periode van prijsstabiliteit zijn de diamantprijzen vanaf 2010 zeer sterk gestegen. Verwacht wordt dat de tarieven voor geslepen diamant verder zullen stijgen in 2012.

Op onze website kan u na Registratie actuele tarieven bekijken. Opgelet : wij leveren niet aan particulieren.

stimuleer diamantverkoop

Diberget Diamanten

 

 

 

Laatste nieuws

Prijsinformatie geslepen Diamanten januari 2015

 

Onze prijslijsten voor geslepen diamanten werden aangepast aan de sterker wordende dollarkoers. Nadat u ingelogt bent kan u de prijslijsten bekijken/downloaden.

Opgelet wij verkopen enkele aan professionele, wij verkopen niet aan privaat.