• Dutch
  • German
  • English (UK)

login link nl

Login - Prijsinformatie downloaden

Grootste diamant

Hope Diamond

grootste diamantEen diamant dat de gelijke is van de Mona Lisa. De Hope diamant is de beroemdste diamant ter wereld. Deze 45,52 ct diamant, ook bekend als “Le bleu de France”, kende een lange en woelige geschiedenis. De oorspronkelijke diamant werd in de Kollurmijn in India gevonden.  De Franse koopvaarder Jean-Baptiste Tavernier kocht de diamant in 1660 of 1661. Hoewel volgens de legendes werd de diamant door Tavernier gestolen uit het standbeeld van een Hindoestaanse god. De diamant was één van de twee ogen van de god. Toen de priesters erachter kwamen dat de diamant verdwenen was, hebben ze een vloek uitgesproken op eender wie de diamant in bezit had. Zo werd de onthoofding van Koning Lodewijk XVI en Marie- Antoinette door de vloek verklaard. In 1824 kocht Henry Philip Hope de Blauwe Diamant en vanaf toen stond hij bekend als de befaamde Hope diamant. Na nog meermaals overgegaan te zijn van eigenaar vond de blauwe diamant in 1958 zijn uiteindelijke thuis in het Smithsonian Instituut in Washington waar hij nu nog steeds te bezichtigen is.

beroemde diamantenStar of Africa

De ster van Afrika is geslepen uit de befaamde Cullinan Diamant. Dit is de grootste ruwe diamant ooit gevonden op aarde. De Cullinan diamant had een gewicht van 3106 ct. Uit de Cullinan sleep, de diamantslijper Asscher, 9 grote en 96 kleine diamanten, waaronder de Grote Ster van Afrika. De 530,20 ct Ster van Afrika, is verwerkt in de Koninklijke scepter van Engeland en wordt bewaard in de Tower of London.

tiffanyTiffany

De goudgele Tiffany diamant bedraagt 128, 51 karaat en werd gevonden in de Kimberleymijn in Zuid-Afrika. Hij wordt tentoongesteld in het bekende juweliershuis Tiffany in New York.

 

dresden groene diamantDresden Groene Diamant

De herkomst van de 41 karaats Dresden Groene Diamant is niet bekend, men veronderstelt dat de steen uit India komt. De keurvorst van Saksen, Friedrich August II, kocht de steen in 1742 voor 400.000 taler. De Dresden Groene Diamant is te bewonderen in Grünes Gewölbe in Dresden.

 

 

shahSjah

Met zijn 88,70 karaat is de Sjah-diamant met zijn staafvorm wel één van de opmerkelijkste van alle beroemde diamanten. Golconda, gekend als dé vindplaats van diamant in India, is waarschijnlijk ook de plaats waar de Shah ontdekt werd. In deze diamant staan er opschriften gegraveerd van drie heersernamen. De eerste gravure luidt: "Bourhan-Nizam-Shah-II, 1000" (Mohammedaanse kalender), die plaatst de steen in de handen van de heerser van de Indiase provincie Achmednager in 1591. De volgende zegt: "Zoon van Jehangir Shah Jehan-Shah, 1051". Dit verwijst naar Shah Jehan. Deze bouwde de “Taj Mahal”  voor zijn geliefde koningin Mumtaz Mahal. De derde inscriptie zegt: "Kadjar Fath Ali Shah". Hij was de sjah van Perzië in 1824. In 1829 werd de diamant geschonken aan de Russische Tsaar Nicolas I en is te bezichtigen in het Kremlin in Moskou.

Florentijner of Toscaner

Deze diamant heeft een mythische geschiedenis bestaande uit volkslegendes en sagen. De vroegste accurate kennis van deze 137,27 karaat is dat hij in 1657 in het bezit was van de Medici’s in Florence. Daarna verscheen de steen in de kroon van Habsburgers (in de 18e eeuw) en werd hij vervolgens verwerkt in een broche.

Sancy

sancyDe 55 karaat peervormige Sancy was het hoogtepunt in het privébezit van de Engelse familie Astor. In 1470 zou de steen gedragen zijn door Karel de Stoute. Daarna was de steen in het bezit van Charles the Bold, hertog van Bourgogne. Hij verloor de steen in 1477 in een gevecht. In 1570 kocht de Franse ambassadeur Seigneur de Sancy hem maar wegens financiële moeilijkheden moest hij de Sancy diamant verkopen. Hij verkocht de Sancy diamant aan James I, koning van Engeland. In 1688 vluchtte James II ermee naar Parijs waar de diamant verdween tijdens de Franse revolutie. Gelukkig werd hij teruggevonden en momenteel is de Sancy diamant te bezichtigen in het Louvre.

nassakNassak

De Nassak diamant werd in de 15de eeuw in India ontdekt. De Nassak diamant werd eerst in India geslepen. Bij de originele slijping werd er geen rekening gehouden met vorm. Alles draaide om het behoud van grootte. De diamant woog meer dan 90 ct. Van 1500 tot 1817 was de diamant in deze vorm onderdeel van het beeld van Shiva. Hierdoor kreeg de Nassak nog een tweede naam, namelijk “Eye of the Idol”. Tijdens de derde Anglo –Maratha oorlog bemachtigde de Britse Oost-Indische Compagnie de Nassak diamant en verkochten deze in 1818 aan Britse juweliers. Zij herslepen de Nassak diamant en onder deze vorm werd hij in het handvat van het zwaard van de 1ste Markies van Westminster gezet. In 1927 werd de Nassak diamant naar de Verenigde Staten overgebracht. Daar werd hij door Harry Winston in 1940 herslepen naar Emerald cut van 43.38 ct. De Eye of the Idol is geëvolueerd van een onderdeel van aanbidding naar een diamant in privaat bezit.

Koh-j-Noor

koh-j-noorKoh-i-Noor heeft zijn naam verworven na een woelige geschiedenis. In 1304 was de diamant in het bezit van de radja van Malwa. Maar omdat men geloofde dat de eigenaar van de Koh-i-Noor wel de machtigste man van de wereld moest zijn, werd er ontelbare keren gestreden om het bezit van de steen. De diamant kwam op een slinkse wijze in het bezit van de veldheer Nadir Sjah. Tijdens een overwinningsfeest stelde Nadir voor om van tulband te wisselen met de voormalige eigenaar van het bezette rijk, die de diamant daarin had verstopt. Toen Nadir de bijzondere edelsteen vond, riep hij: Koh-i-noor wat vrij vertaald: “Berg van licht” betekent.

Nadir bracht de edelsteen naar Perzië. Daar bleef hij totdat de Engelsen in 1849 Perzië onderwierpen en de Koh-i-Noor aan hun koningin Victoria schonken. Om de schittering van de edelsteen te accentueren, werd in 1852 besloten de steen te herslijpen. Het formaat werd hierdoor teruggebracht van 186 karaat tot het hedendaagse 108,93 karaat. Nu wordt de Koh-j-Noor bewaard in de Tower en heeft de steen plaats gekregen in de kroon van Koningin Elizabeth.

Belofte van Lesotho

Deze steen is 603 karaat en een van de grootste onbewerkte diamanten ooit gevonden. De diamant is zo groot als een hand en heeft een prachtig witte kleur (D). Hij werd in 2006 verkocht aan de South African Diamond Corporation (Safdico) voor $ 12,36 miljoen

stimuleer diamantverkoop

Diberget Diamanten

 

 

 

Laatste nieuws

Prijsinformatie geslepen Diamanten januari 2015

 

Onze prijslijsten voor geslepen diamanten werden aangepast aan de sterker wordende dollarkoers. Nadat u ingelogt bent kan u de prijslijsten bekijken/downloaden.

Opgelet wij verkopen enkele aan professionele, wij verkopen niet aan privaat.